Ştiinţa faptelor

Liceul "Simion Mehedinţi" Vidra

Get Adobe Flash player
Societatea capitalistă se remarcă prin clase sociale caracterizate net de diferenţele de avere, nivel de educaţie, cultură şi mod de viaţă. Fenomenul care a schimbat societatea capitalistă în cel mai înalt grad este revoluţia industrială. Aceasta cunoaşte trei etape, în funcţie de combustibilul care a pus în mişcare maşinile şi economia:
   -cărbunele(secolele XVIII-XIX)
   -petrolul şi electricitatea(1880-1960)
   -energia nucleară şi cea neconvenţională(după 1960).
Revoluţia industrială a promovat burghezia şi a dus la apariţia unui proletariat numeros, ce trăia la periferia oraşelor, muncind pentru un salariu minim. Aceste lucruri au dus la formarea anumitor sindicate, pentru apărare intereselor economice, dar şi în partide, pentru apărarea intereselor politice.
Statele providenţă intervin tot mai accentuat în viaţa de familie, asumându-şi treptat responsabilitatea educaţiei, a asistenţei sociale, a transportului în comun, a mijloacelor de comunicare.În anii '80, în afară de Anglia, mai multe state au intervenit foarte activ pentru a crea locuri de muncă pentru toţi cetăţenii şi pentru a asigura prosperitatea populaţiei. Unele guvernări de dreapta(Margaret Thatcher în Marea Britanie, Ronald Reagen în SUA, Helmuth Kohl în Germania) au anulat multe dintre avantajele acestei politici.Secolul XX este dominat şi de societatea de consum. Obiectele de uz casnic se înmulţesc şi se ieftinesc, iar oamenii îşi pot permite să cumpere mai mult decât strictul necesar.
Socialismul a trecut de la teorie la practică odată cu revoluţia bolşevică din octombrie 1917, în Rusia, după 1945 în alte ţări din Europa, şi apoi în Asia, iar mai târziu în America. S-a construit un nou tip de societate, în care statul preleva în faţa individului. Comuniştii vizau uniformizarea socială prin desfiinţarea violentă a burgheziei şi a ţărănimii înstărite. Societatea era guvernată prin teroare. Astfel, egalitatea a luat locul libertăţii. Tipul de societate privilegiat era nomenclatura(birocraţia de partid), care şi-a arogat privilegii mari în raport cu nivelul de trai. Societatea comunistă nu a fost viabilă, şi a decăzut după o perioadă. Regimuri comuniste au Vietnam, Coreea de Nord, Cuba.
Societatea de astăzi se află  într-un nou stadiu: acela de societate informaţională. La baza acesteia, după cum îi spune şi numele, stă informaţia.Lumea a  devenit astfel un"stat global".



Search

Copyright © 2017.Stiinta faptelor. Toate drepturile rezervate.